Φροντίδα Κοσμημάτων στο σπίτι

28/04/2016 0 Σχόλια

Φροντίζουμε τα κοσμήματα μας για να τα χαιρόμαστε περισσότερο καιρό ...

 

Η συντήρηση και φροντίδα των κοσμημάτων εξαρτάται από το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα.

Καταρχήν, τι πρέπει να απογεύγουμε όταν τα φοράμε;

Ο βασικός εχθρός του κοσμήματος είναι το άρωμα. Αρώματα, κρέμες σώματος και χεριών, λάκ μαλλιών, νερό (ειδικά το νερό με χλώριο), θείο, όξινο pΗ δέρματος και αλάτι είναι τα βασικά στοιχεία που μπορεί να ελαττώσουν την διάρκεια ζωής των κοσμημάτων σας. Γενικά, αρώματα, κρέμες και άλλα καλλυντικά τα φοράμε πριν χρησιμοποιήσουμε τα κοσμήματα και αφού αυτά έχουν ήδη απορροφηθεί ή στεγνώσει στην επιδερμίδα. Αποφεύγουμε να πλένουμε τα χέρια μας φορκάνουμε μπάνιο με φορεμένα κοσμήματα, και τα αφαιρούμε πάντα πριν μπούμε στην θάλασσα.  Επίσης πρέπει να τα αφαιρούμε όταν κοιμόμαστε και όταν κάνουμε αθλητικές δραστηριότητες.

Πως τα καθαρίζουμε μετά την χρήση;

'Όταν πρόκειται για κοσμήματα φτιαγμένα με ευγενή μέταλλα όπως ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα ο καθαρισμός τους γίνεται ή με ένα μαλακό πανάκι (όπως αυτό που έχουμε για τα γυαλιά ηλίου)

 ή με λίγο χλιαρό νερό και σαπούνι και μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσουμε με πολύ απαλές κινήσεις τις εσοχές που μπορεί να έχουν συσσωρευθεί σκόνη, σαπούνι και βρωμιά. Απαγορεύεται το βραστό νερό, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ρωγμές ακόμη και σε διαμάντια. Για τέτοιου είδους κοσμήματα ενδείκνυται (όχι πολύ τακτικά όμως) και το γυάλισμα από επαγγελματίου του είδους.

'Όταν πρόκειται για μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ορείχαλκος, το αρζαντό και άλλα, αποφεύγουμε το νερό και το τρίψιμο, αλλά μετά από κάθε χρήση τα καθαρίζουμε με ένα μαλακό πανί, για την απομάκρυνση ρύπων, ιδρώτα (άλατα) κτλ. και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή σακουλάκια.

Σε καμμία περίπτωση δεν προβαίνουμε σε καθαρισμό με χημικά καθαριστικά για οποιοδήποτε είδος κοσμήματος. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το ξύδι, η σόδα και το βραστό νερό.

Πως αποθηκεύονται τα κοσμήματα

Σε γενικές γραμμές τα κοσμήματα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκιερό και αεροστεγή χώρο χωρίς υγρασία. Εξαίρεση αποτελούν οι λίθοι όπως το μαργαριτάρι που αν δεν εκτείθεται τακτικά στον ήλιο, μπορεί να χάσει το ''καθαρό'' χρώμα του και να μοιάζει αφυδατωμένο στην επιφάνεια του.

Η ευκολότερη και ανέξοδη λύση είναι να τα τοποθετείτε σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς (με φερμουάρ - zipper) από Mylar ή πολυαιθυλένιο ή σε μια κοσμηματοθήκη με επένδυση   Προσοχή!! Αποφεύγουμε σακούλες από υλικό πολυβινυλίου (όπως αυτές των σκουπιδιών) διότι μπορεί να δημιουργήσουν εξαιτίας ενώσεων του θείου που περιέχουν, γρηγορότερη οξείδωση των μετάλλων.

Δεν τα αποθηκεύουμε ποτέ μέσα στο μπάνιο λόγω υγρασίας!!

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μην ακουμπούν το ένα το άλλο, γιατί λόγω τριβών μπορούν να καταστραφούν.

Ακολουθείστε αυτές τις απλές συμβουλές και θα χαρίσετε στα κοσμήματα σας μακροζωία και λάμψη!!

 

Αφήστε ένα σχόλιο